El futur del Parc Güell (III). Debat participatiu i document col·lectiu de propostes

El passat 17 de gener va tenir lloc a la Bodega La Riera un debat obert amb l’objectiu d’elaborar propostes alternatives al tancament del Parc Güell. Propostes construïdes des de la comunitat i per al benefici comunitari que han permès elaborar un document sintètic col·lectiu que intenta respondre als motius exposats per part del govern municipal per tancar el parc.

L’acte fou un petit gran èxit amb la participació d’una trentena de persones i el suport d’entitats com la FAVB, Parcs i Jardins, l’Assemblea Muntanya, l’Ateneu Popular de Vallcarca  i SOS Park Güell. Durant més d’una hora i mitja es van discutir i compartir en tres grups de treball propostes estructurades en torn de quatre grans objectius que responen a les al·legacions de l’ajuntament per tancar el parc. Aquests són:

A. Reduir l’impacte de les visites turístiques al parc i a l’entorn
B. Assolir una major viabilitat econòmica
C. Millorar la qualitat del parc
D. Fomentar la reconquesta ciutadana del parc

D’aquestes objectius se’n deriven fins a 17  propostes creatives, respectuoses, sostenibles i redistributives per la millora del gaudi d’aquest espai públic comunitari.


Presentem aquí el document síntesi (pdf):
– El futur del Parc Güell: propostes col·lectives per mantenir el parc públic i gratuït

La Trama Urbana – donada la implicació d’Albert Arias en el conflicte del tancament del Parc Güell – va exercir de procuradora tècnica del procés participatiu, introduint el debat amb un breu estat de la qüestió, dinamitzant les taules de treball, recollint la informació i, finalment, redactant el document de les propostes.

Val a dir que s’ha fet l’esforç per copsar al màxim totes les propostes debatudes, agrupant-les, desglossant-les i fins i tot apuntant aquells punts de controvèrsia generats al llarg del debat sobre propostes concretes. Des d’aquí demanem disculpes si algú no veu reflectit al 100% les seves paraules; les omissions i els canvis han estat en pro del valor sintètic i la coherència el document.

Recordem també que aquest és un document obert i amb llicencia Creative Commons. Com a tal, qualsevol pot apropiar-se’l parcialment o en la seva totalitat i pot fer-ne obra derivada sempre i quan se’n citi l’origen i no generi beneficis econòmics directes. No figuren aquí els autors/res de les propostes perquè creiem que precisament el seu valor rau en la construcció col·lectiva. La Trama Urbana ha pres la responsabilitat de redactar el document però en cap moment s’atribueix l’autoria del seu contingut.

Donades les possibilitats que ens ofereixen les eines 2.0, hem creat un espai wiki on es pot afegir, millorar i editar les propostes. Al seu interior trobareu el document editable i una breu metodologia sobre com fer-ho perquè l’esforç sigui productiu: http://futurparcguell.wikispaces.com

És obvi que la tasca que ens toca ara és la de fer rodar aquest document per tal de fer pressió i intentar, amb la força de tots/es, que el Parc Güell continuï essent un espai públic, lliure i gratuït.

Albert Arias & La Trama Urbana

________

Les entrades anteriors sobre el Futur del Parc Güell a La Trama Urbana:

El futur del Parc Güell (II) Propostes alternatives al tancament

El futur del Parc Güell (I). Cinc motius per rebutjar-ne el tancament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s