Un any de 15M als barris

El moviment 15M ha tornat a sortir al carrer de forma massiva denunciant la ineficàcia, la injustícia i la perversió de la pràctica política i econòmica d’un país en regressió. I precisament ara que es tornem a fer visibles les protestes contra la crisi del deute extern, la necessitat de revisar els mecanismes de la Democràcia (en majúscules) i altres temàtiques d’origen i repercussió nacional i global; cal recordar que el 15M té incidència en l’escala local. Durant aquest any les assemblees de barri s’han convertit en un agent urbàclau adherint-se o promovent directament moltes de les mobilitzacions que s’estan duent a terme per la defensa d’allò comú a la ciutat de Barcelona [1].

Ara farà un any, just abans del desallotjament de l’acampada a Plaça Catalunya, la comissió d’Extensió va promoure la creació de diverses assemblees de barri per tal de donar continuïtat al moviment. En un primer moment aquestes assemblees es van concebre per actuar com a nodes descentralitzats on seguir treballant les grans línies de debat, reflexió i acció que van detonar el 15M i les posteriors acampades centrals. Però la ineficient coordinació, la manca de massa crítica i la creació de comissions sectorials per a cadascun dels grans temes, entre altres; van provocar que les assemblees de barri modifiquessin de forma natural el seu punt de mira cap a l’escala més propera, aquella on es concreten els impactes del sistema econòmic i polític. Poc a poc s’anà posant de rellevància la funció de les assemblees com a agent clau en la reivindicació i defensa dels interessos comuns i la denuncia de pràctiques privatitzadores i desposseïdores en les seves múltiples i diverses formes amb el barri i la ciutat com a escenari.

Segurament el tret més visible de la presència del moviment 15M als barris ha estat la canalització de les accions i protestes concretes en aquells espais públics que han rebut l’impacte de la crisi. Així, al llarg d’aquest any, les assemblees s’han organitzat per protestar contra les retallades en educació i en sanitat; s’han dut a terme accions contra les pràctiques especulatives de les entitats financeres així com també s’han coordinat mobilitzacions per aturar desnonaments, entre altres. Però més enllà de les accions concretes en temes que tenen l’origen en la fallida del sistema polític i econòmic general, es vol apuntar aquí l’impacte de la presència i activitat del moviment 15M en el teixit social del barri i les seves repercussions a escala local.

(c) Giñoguiño (via Flickr)

La posada en marxa de les assemblees va suposar l’aparició de noves àgores als barris. El 15M va ser el detonant que va abocar a les places persones àvides de seguir amb el debat i les accions activades durant els dies de l’acampada. Les assemblees avui s’han convertit en espais trobada veïnal on relacionar-se a través d’una estructura orgànica horitzontal que permet decidir lliurament la implicació i dedicació de cadascú. La creació de xarxes de suport mutu, els mercats d’intercanvi, els actes festius de caràcter reivindicatiu o la feina divulgativa a través de l’organització de xerrades sobre temes d’interès comú  – a destacar les activitats itinerants de la Universitat Indignada –  són mostres significatives del valor d’aquests nous espais comunitaris als barris i de la seva repercussió en el teixit social.

Tanmateix, no podem obviar que la composició de les assemblees, més enllà dels individus sense afiliació, es nodreix d’una constel·lació d’agents arrelats al barri que simpatitzen amb el moviment. Parlem d’entitats, associacions o grups que ja estaven actives abans de l’aparició del moviment 15M i que promouen el benefici col·lectiu ja sigui de forma sectorial (cooperatives de consum) o general (ateneus, AAVV). La conjunció d’interessos comuns, la voluntat de col·laboració mútua i el respecte dels principis del moviment 15M han propiciat aliances que han adoptat diverses formes. Per una banda, la relació amb les entitats fixades als barris ha facilitat sovint la infraestructura necessària per acollir activitats – les pròpies assemblees en els mesos d’hivern-, per difondre informació, per preparar accions, etc. Per altra banda, s’han creat llaços de suport i s’han coordinat conjuntament accions i activitats com poden ser el recolzament, la defensa o el reclam d’equipaments de barri, la defensa de l’espai públic contra la seva privatització o l’organització d’activitats divulgatives. Sense cap dubte, aquesta col·laboració ha enfortit el teixit social de base comunitària generant nou capital social del barri i, sobretot, ha posat en relació diferents agents i persones amb interessos i motivacions compartides propiciant en molts casos una renovació de l’activisme veïnal.

En aquest sentit, el fet més destacable d’aquest nou capital social ha estat la creació de noves plataformes per la defensa o la vindicació dels interessos comuns del barri que coincideix en molts casos amb el de tota la ciutat. Plataformes com són Salvem el casc antic de Sant Andreu, Defensem el Port Vell o Recreant Cruïlles nascudes en gran mesura gràcies l’impacte de l’activitat del moviment 15M als barris i a la seva relació i col·laboració amb les entitats històriques com les AAVV o les AMPAs. Plataformes amb uns objectius clars que suposen la via més concreta de formalització del moviment 15M i que gaudeixen de la “legitimitat atorgada” per part del sistema formal de participació sense perdre de vista els principis originals del moviment com és la horitzontalitat, el treball en xarxa i l’assemblearisme.

Per acabar, es presenten dues de reflexions molt breus i amb voluntat d’incitar al debat sobre el futur i la viabilitat del 15M als barris. La primera, l’escala barrial permet concretar mecanismes per incidir de forma directa i real en les polítiques públiques locals. La relació i l’establiment d’aliances amb entitats ja existents així com la creació de plataformes per temes concrets derivades de l’activitat de les assemblees mostren vies alternatives per incidir en el procés de presa de decisions sense que el moviment perdi el seu caràcter.

I la segona; el moviment veïnal del futur o serà relacional o no serà. Si aquest no fa l’esforç de construir i treballar des de la xarxa – real i virtual – no gaudirà de la legitimitat de la base social necessària per fer-lo sostenible. En aquest sentit, i sense pretendre generalitzar, la presència del 15M ha iniciat en més d’un barri un procés dialèctic amb les AAVV i altres entitats posant en dubte la seva legitimitat, evidenciant la manca de transparència, l’aïllament i la falta de deliberació de les decisions que es prenen massa sovint en nom de la comunitat. El qüestionament d’aquest status quo ja és una fita notable que segurament obligarà a les entitats a redefinir-se per la seva pròpia supervivència. Però la repercussió del 15M al barri és molt més transcendent quan assemblees i entitats actuen de forma conjunta, recolzant-se i movilitzant-se per aconseguir objectius compartits.

Amb tot, s’han assenyalat alguns dels impactes més clars i visibles de la presència del moviment 15M en la seva escala barrial. Una activitat que queda eclipsada per les (necessàries) manifestacions i concentracions multitudinàries en protesta contra el sistema polític, econòmic i social però que constitueix una bona part de la base activista del moviment i ara ja també configura un agent rellevant als barris on s’assenten.

Albert Arias Sans

____________________

[1] Centrarem l’anàlisi i els casos en els barris de la ciutat de Barcelona tot i ser conscients que una perspectiva metropolitana hagués estat potser més interessant.

One response to “Un any de 15M als barris

  1. Retroenllaç: Un any de 15M als barris | Sant Andreu Indignat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s