A Igualada en Exprés.cat

En els darrers 20 anys la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) ha viscut un important procés d’integració territorial. Es comú treballar en un municipi, residir en un altre i realitzar activitats d’oci i consum en un tercer. Segons l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana del 2006, el 70% dels desplaçaments en un dia laboral a la RMB són entre municipis diferents. Aquesta realitat omple diàriament les carreteres i trens metropolitans, essent la mobilitat eficient un factor de competitivitat territorial essencial.

En aquest sentit, la Generalitat ha decidit endegar la xarxa de transport públic per carretera Exprés.cat, per unir les principals ciutats catalanes amb 40 línies de bus que circularan per vies ràpides i fent serveis directes. De fet, la xarxa d’autobusos exprès ja estava recollida en el Pla de transports de viatgers de Catalunya 2008-2012, que fixava com a un dels seus objectius per als serveis de transport públic regular per carretera: “millorar la connectivitat dels pols principals mitjançant la implementació de serveis exprés amb una velocitat comercial alta”.

Una de les futures línies és la E5 Igualada-Barcelona. I és que Igualada no queda al marge de les dinàmiques d’integració territorial, de manera que entre 1996 i 2001 la mobilitat obligada entre Igualada i Barcelona es va créixer un 15%*, essent Barcelona la principal destinació intermunicipal.
Però mentre que en els darrers anys les infraestructures per a la mobilitat privada han millorat, el transport públic per carretera no. La línia explotada per Monbus-Hispano Igualadina no ha canviat gaire en anys, pel que fa a freqüència i recorregut. Amb excepció dels combois directes entre les 6:30 i les 8.00h, la línia ignora l’existència de l’autovia i es fa bona part del recorregut per laterals i travessies interiors de municipis. Un igualadí, habitualment, triga una hora i quart entre la seva ciutat i la capital. Dos hores si considerem el temps “porta a porta”.

En aquest context, la Generalitat ha establert les seves prioritats iniciant el desplegament de l’Exprès.cat per les línies que uneixen Barcelona amb Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallès i la UAB. Casualment, aprofitant el nou carril bus-vao de la C-58, una obra de 7 km i 80 milions d’euros. Són ciutats força ben servides per la RENFE i FGC, línies que jo mateix he fet servir durant anys i que ofereixen recorreguts prou competitius. Això, pot induir a pensar que s’han prioritzat les línies del Vallès pensant en no deixar infrautilitzada l’obra del bus-vao, més que no pas en la millora global del transport públic de Catalunya.
Per que, posats a endegar línies exprés que aportin competitivitat a territoris més mancats de transport públic, per que no començar per la línia d’Igualada a Barcelona? No ajudaria la E5 a la millora de la qualitat de vida de molts Igualadins que diàriament van a Barcelona? No seria aquest un factor de competitivitat territorial mes determinant per a Igualada que per a Sabadell?

El veritable equilibri territorial està en com s’apliquen aquestes polítiques i en quines són les seves prioritats.

Alfons Recio

*Elaboració pròpia a partir de dades Idescat, darreres dades a escala municipal disponibles a l’espera dels resultats del cens 2011

Article publicat  originalment al setmanari comarcal  som:anoia  el dia 18/01/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s