La trucada del regidor o el barri en la cultura de la transició

[versión en castellano abajo]

Quan el tècnic en participació ciutadana va dir amb to condescendent: “Amb aquesta actitud tan bel·ligerant no arribareu mai al consens”, ho vaig veure claríssim. De cop, totes aquelles idees sobre les relacions i els mecanismes de poder al barri van encarnar-se en aquell personatge amb pinta de detectiu Colombo. Era la Cultura de la Transició i estava tan incrustada en aquella reunió que es feia difícil prendre’n consciència.

Aquest relat personal i, espero, transferible, vol exposar que la CT o Cultura de la Transició, el paradigma cultural hegemònic de relació dels agents polítics polítiques d’aquest país, és també preponderant a l’escala barrial [1]. La finalitat de la CT és clara: arribar al consens evitant el conflicte a tota costa. El camí per aconseguir-ho es sustenta en dos mecanismes de control: l’honor i els diners. O si es prefereix, més clarivident, el reconeixement personal i les subvencions.

Quan parlo de l’hegemonia de la CT als barris, ho faig de la cultura imperant entre tots els seus agents: el propi govern local-districte, els partits, les associacions, institucions, la premsa… Igual de CT és que el primer punt de la part decisòria del Ple del districte sigui la proposta de noms per les medalles d’honor de la ciutat, o que es faci un acte commemoratiu pel comiat d’un conseller a l’oposició, o com el fet que els capos de les entitats veïnals fanfarronegin de ser convidats als actes finals de campanya de tots els partits polítics. Que la premsa local no mossegui – una mica, tampoc ens passem –, fins que no es veu exclosa de les dues fonts que la sustenten – les subvencions i el reconeixement -, és també pura CT. Com ho és també el fet que et preguntin “Tu què vols?” quan reclames que es respectin els estatuts de l’AV per fer canviar la junta.

Reprenent el fil inicial, no estàvem en aquella reunió del districte de Gràcia per buscar consens. Hi estàvem per exigir informació i denunciar la manca de documentació relacionada amb el projecte de tancament del Park Güell. Volíem veure els estudis tècnics que avalen el tancament del parc, aquells que diuen que el parc el visiten 9M de persones l’any, el doble del que es deia fa 2 anys. Volíem veure uns pressupostos. Una balança de pagament. Un estudi de la capacitat de càrrega. Exigíem els documents i denunciàvem la manca de transparència i rigor a l’hora de recolzar aquella decisió. No ens van donar absolutament res. En aquella mateixa reunió, els representants de l’AV del Coll callaven. Estaven tranquils perquè, després d’haver encapçalat la protesta inicial contra el tancament del parc, ja havien trobat la manera d’arribar al consens amb l’actual govern municipal. Aquest els havia promès derivar una part dels ingressos del parc a la millora del seu barri, ajudant així a reviscolar la desgastada legitimitat d’aquests personatges en el que fins ara era el seu feu intocable. Diners i reconeixement, al cap i a la fi.

Exigir i denunciar són verbs anti-CT. Fan posar en guàrdia polítics, tècnics i capos veïnals. Es nota en els gestos. La primera reacció és la d’intentar calmar els ànims i buscar la complicitat típica de qui creu tenir poder per convèncer-te. Si els negues aquest plaer – primera estocada -, treuen l’arsenal d’oferiments. L’ombra de les subvencions és allargada. Un cop els deixes clar que no hi ha res que et faci canviar d’opinió – segona estocada -, salten al següent nivell de la CT, el sentiment d’ofensa. L’ofensa és CT perquè posa en joc l’honor. Fer-se l’ofès és molt més fàcil que respondre les preguntes que t’exigeixen. Amb l’argument de l’ofensa es poden donar moltes voltes sobre sí mateix per tornar al punt inicial. Però amb una mica de sort, durant aquestes voltes, salten de les butxaques les trampes que s’amaguen en el llenguatge. El llenguatge és també clau per mantenir la CT. De fet, el llenguatge n’és l’instrument més poderós i a través del qual s’ha sustentat tots aquests anys. Per això, quan aconsegueixes desxifrar-lo, desmuntar-lo i atacar-lo; els deixes despullats. Però a diferència del rei del conte, ho saben i no ho suporten. És aleshores quan la màscara CT desapareix i, només a partir d’aquest moment, pots discutir sense cotilles lingüístiques ni protocols culturals. Sense manies i amb les veritats a la cara.

Sento dir que, després de tot aquest esforç per desmuntar l’armadura de la CT, tampoc arribaràs a cap lloc concret. Les possibilitats d’entesa te les has deixat endarrere en la segona estocada. Si no has arribat a l’acord seguint el protocol CT, difícilment aconseguiràs res. Com a molt, no sentir que t’estan prenent per imbècil. I si aquesta tàctica de resistència – à-la-de Certeau – la pots dur a terme en públic, com a  mínim, poses en evidència les trampes de l’estratègia CT i fas emergir també les seves vergonyes.

Desmuntar la CT no s’ha de prendre com una fita final sinó com el punt de partida cap a un camí ple de misèria. Temptador, eh?

Albert Arias Sans

[1] Per saber més sobre la Cultura de la Transició: un, dos, tres, quatre.

_______________________________________________________

La llamada del concejal o el barrio en la cultura de la transición

Cuando el técnico en participación ciudadana dijo en tono condescendiente: “Con esta actitud tan beligerante no llegaréis nunca al consenso”, lo vi clarísimo. De repente, todas aquellas ideas sobre las relaciones y los mecanismos de poder en el barrio se encarnaron en ese personaje con pinta de detective Colombo. Era la Cultura de la Transición y estaba tan incrustada en esa reunión que se hacía difícil tomar conciencia de ella.

Este relato personal y, espero, transferible, quiere exponer que la CT o Cultura de la Transición, el paradigma cultural hegemónico de relación de los agentes políticos políticas de este país, es también preponderante en la escala barrial [1]. La finalidad de la CT es clara: llegar al consenso evitando el conflicto a toda costa. El camino para conseguirlo se sustenta en dos mecanismos de control: el honor y el dinero. O si se prefiere, más clarividente, el reconocimiento personal y las subvenciones.

Cuando hablo de la hegemonía de la CT en los barrios, lo hago de la cultura imperante entre todos sus agentes: el propio gobierno local-distrito, los partidos, las asociaciones, instituciones, prensa… Igual de CT es que el primer punto de la parte decisoria del Pleno del distrito sea la propuesta de nombres para las medallas de honor de la ciudad, o que se realice un acto conmemorativo por la despedida de un consejero en la oposición; como el hecho de que los capos de las entidades vecinales fanfarroneen de ser invitados a los actos finales de campaña de todos los partidos políticos. Que la prensa local no muerda – un poco, tampoco nos pasemos -, hasta que no se ve excluida de las dos fuentes que la sustentan – las subvenciones y el reconocimiento -, es también pura CT. Como lo es también el hecho de que te pregunten “¿Tú qué quieres?” cuando reclamas que se respeten los estatutos de la AV para cambiar la junta.

Retomando el hilo inicial, no estábamos en aquella reunión del distrito de Gracia para buscar consenso. Estábamos para exigir información y denunciar la inexistencia de documentación del proyecto de cierre del Park Güell. Queríamos ver los estudios técnicos que avalan el cierre del parque, aquellos que dicen que el parque lo visitan 9M de personas al año, el doble de lo que se decía hace 2 años. Queríamos ver presupuestos. Una balanza de pagos. Un estudio de la capacidad de carga. Exigíamos esos documento y denunciábamos la falta de transparencia y rigor a la hora de apoyar esa decisión. No nos dieron nada. En esa misma reunión, los representantes de la AV del Coll callaban. Estaban tranquilos porque, después de haber encabezado la protesta inicial contra el cierre del parque, ya habían encontrado la manera de llegar al consenso con el actual gobierno municipal. Este les había prometido derivar una parte de los ingresos del parque para la mejora de su barrio, ayudando así a reavivar la desgastada legitimidad de estos personajes en el que hasta ahora era su feudo intocable. Dinero y reconocimiento, al fin y al cabo.

Exigir y denunciar son verbos anti-CT. Ponen en guardia “políticos”, técnicos y capos vecinales. Se nota en los gestos. La primera reacción es la de intentar calmar los ánimos y buscar la complicidad típica de quien cree tener poder para convencerte. Si los niegas ese placer – primera estocada -, sacan el arsenal de ofrecimientos. La sombra de las subvenciones es alargada. Una vez los dejas claro que no hay nada que te haga cambiar de opinión – segunda estocada -, saltan al siguiente nivel de la CT, el sentimiento de ofensa. La ofensa es CT porque pone en juego el honor. Hacerse el ofendido es mucho más fácil que responder a las preguntas que se te exigen. Con el argumento de la ofensa se ​​pueden dar muchas vueltas sobre uno mismo para volver al punto inicial. Pero con un poco de suerte, durante estas vueltas, saltan de los bolsillos las trampas que se esconden en el lenguaje. El lenguaje es también clave para mantener la CT. De hecho, el lenguaje es el instrumento más poderoso ya través del cual se ha sustentado todos estos años. Por eso, cuando logras descifrarlo, desmontarlo y atacarlo, los dejas desnudos. Pero a diferencia del rey del cuento, lo saben y no lo soportan. Es entonces cuando la máscara CT desaparece y, sólo a partir de ese momento, puedes discutir sin corsés lingüísticos ni protocolos culturales. Sin reparos y con las verdades a la cara.

Siento decir que, después de todo este esfuerzo para desmontar la armadura de la CT, tampoco llegarás a ningún lugar concreto. Las posibilidades de entendimiento te las has dejado atrás en la segunda estocada. Si no has llegado al acuerdo siguiendo el protocolo CT, difícilmente conseguirás nada. Como mucho, no sentir que te están tomando por imbécil. Y si esta táctica de resistencia – à-la-de Certeau – la puedes llevar a cabo en público, como mínimo, pones en evidencia las trampas de la estrategia CT y haces emerger también sus vergüenzas.

Desmontar la CT no debe tomarse como un hito final sino un punto de partida hacia a un camino lleno de miseria. Tentador, eh?

Albert Arias Sans

____________________________

[1] Para saber más sobre la Cultura de la Transición: uno, dos, tres, cuatro.

One response to “La trucada del regidor o el barri en la cultura de la transició

  1. Retroenllaç: El barrio en la cultura de la transición

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s