Deu anys després del Fòrum. Un balanç urbanístic

Aquest text pretén fer un balanç del que va significar l’“operació Fòrum” pel que fa a les estratègies i els impactes urbanístics, intentant anar més enllà de la crítica fàcil del que va ser el seu invent o ficció programàtica. I és que si ens remuntem a l’origen urbanístic de la proposta, la necessitat i la pertinència d’actuar en un àmbit de ciutat que fins aleshores era un racó oblidat i maltractat és inqüestionable. Ara bé, l’explicació de l’evident desavinença existent entre ciutadania i l’espai Fòrum podria respondre al fet que el procés de transformació es va construir sobre dos conceptes urbanístics, al meu entendre, erronis.

El primer té a veure amb la manca de perspectiva metropolitana de l’actuació. L’àmbit del Fòrum, podent ser el centre d’un nou àmbit urbà de referència metropolitana, continua sent un racó de la ciutat central. L’àmbit del Fòrum havia de prolongar i fer coincidir dos eixos urbans importantíssims de Barcelona com són la Diagonal i el front marítim. Però enlloc d’entendre que la coincidència d’aquests dos eixos podia esdevenir un argument i una oportunitat per estendre el procés de regeneració i integració cap als territoris metropolitans més al nord, el que ha fet, malauradament, és capturar-los i interrompre’ls en un nou pretès àmbit urbà significatiu anul·lant la seva possible continuitat urbana. Actuant des d’una mirada excessivament central del què és Barcelona, s’ha endreçat l’espai però continua sent un racó de la ciutat central.

Parc del Fòrum de les CulturesFont: Wikipedia: BCN-ParcForum-4923 CC BY 3.0 Amadalvarez

 

El segon està vinculat al model urbà resultant. L’actuació del Fòrum, entesa com un àmbit ampliat pels projectes “Diagonal Mar”, va significar un punt d’inflexió pel que fa a les lògiques i la cultura de les operacions de transformació urbana de la ciutat. Fins aleshores, parlant genèricament de les operacions de transformació urbana, pot considerar-se que el binomi entre interessos públics i privats havia mantingut un cert equilibri, fonamentat sobretot en la raó de ser dels nous espais públics, la seva capacitat estructuradora i la seva complicitat amb els usos privats que es generaven. En canvi, l’actuació urbanística al voltant de l’epicentre Fòrum trenca aquest model i significa un punt d’inflexió cap a un nou model urbà que fragmenta els elements estructurals de la ciutat de les lògiques de funcionament de les peces que la conformen.

Aquest nou model es produeix, per una banda, per la pròpia la ficció programàtica de l’esdeveniment i les servituds infraestructurals, que van significar la generació d’uns nous espais públics i artefactes arquitectònics, com el mateix edifici Fòrum, absolutament alienats a la realitat quotidiana de la ciutat. I el que és pitjor, sense voluntat de cohesionar les diferents actuacions urbanístiques del seu perímetre i sense capacitat d’aportar millores als barris propers ja existents. I per altra banda, per la permissivitat amb nous desenvolupaments comercials i residencials associats a l’actuació Fòrum implantats d’acord una lògica individualista sense cap compromís amb un projecte urbà en comú. I finalment, crec que tot plegat planteja un dubte al voltant d’un dels aspectes que es pot considerar positiu de l’actuació Fòrum.

Deu anys després, potser caldria preguntar-se si és compatible la internalització urbana de grans d’infraestructures, com en aquest cas una depuradora, una incineradora i una planta de tractament de residus, amb un model de ciutat continu. I sobretot si s’havia de fer renunciant al model de ciutat característic de Barcelona.

Xavier Matilla Ayala
Arquitecte i Urbanista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s